Torte za dijabetičare - zdravo a ukusno

Posted by Marijan 10/01/2019 0 Comment(s)

Ukoliko patite od povišenog nivoa šećera u krvi, ili dijabetesa, onda znate da je upravo ishrana ključni faktor u držanju ove bolesti pod kontrolom. Postoje i ljudi koji imaju intoleranciju na glukozu (preddijabetes), ali i osobe koje žele da izbegnu šećer da bi sačuvale vitku liniju i održavale optimalnu telesnu težinu.

 

U koju god grupu osoba da spadate, zajedničko je da – ne želite šećer, a hteli biste da se počastite nečim slatkim, kada je u pitanju rođendan ili neki praznik.

 

Dijabetes nije razlog da se oprostite sa slatkišima

Na sreću, postoji više načina da se ovaj, naizgled veliki problem reši. Torte nisu jedina hrana koja sadrži masti i ugljene hidrate, kao što ni šećer nije isključivi krivac zbog toga što neko boluje od dijabetesa. Lekari ističu da je potrebno da se pažljivo isplanira ishrana za dan kada nameravamo da uvedemo poslastice u dnevni meni, iz razloga što nivo glukoze u krvi ne povećava samo šećer, već je to i mleko, voće, povrće, med...

 

Pretpostavimo da vam dolazi rođendan, i da želite sebe da počastite tortom. Upamtite – dijabetes nije razlog da kažete “zbogom“ kolačima i imajte na umu da je vaš način ishrane zapravo, model po kome bi trebalo da se hrane svi ostali ljudi, da bi ostali sasvim zdravi.

 

Putem našeg sajta, moguće je poručiti torte za dijabetičare, koje su napravljene od pažljivo biranih sastojaka. Vešte ruke naših majstora prave takve torte za koje nećete ni primetiti (ni vi, ni vaši gosti), da unutra nema šećera. Jednostavno, svi će uživati u ukusnoj i estetski lepoj poslastici, koja se ni po čemu ne razlikuje od obične torte, osim po tome što je – ZDRAVA.

 

Dozvoljeni sastojci u tortama za dijabetičare

Naši poslastičari znaju da šećer nije najvažniji kada je ukus kolača i torti u pitanju. Torta za dijabetičare ima u sebi mnoštvo različitih sastojaka, pravilno iskombinovanih, što na kraju, daje izuzetan ukus i aromu. Ako malo razmislimo, shvatićemo da šećer generalno nije zdrav i da on, kao takav, uopšte i ne postoji u prirodi. Pa zašto bismo ga onda jeli, čak i ako ne patimo od povećane koncentracije šećera u krvi? Postoje mnogo zdraviji zaslađivači, koji su sasvim prirodni, a to je stevija i ksilitol u prahu ili drugačije – brezin šećer.

 

Kada se prave torte za dijabetičare, nikako se ne upotrebljava beli niti smeđi šećer. Sastojci koji su dozvoljeni su lešnici, bademi, jaja, sojino brašno, kakao, ekstrakt vanile, muskatni orah, cimet, kokos, sok od jabuke koji ne sadrži šećer, puter...

 

Dekoracija torti za dijabetičare

Postoji takođe mnogo načina da se dekoriše jedna ovakva zdrava torta i to je na primer, čokolada sa stevijom. Na ovaj način se dobija jedna lagana poslastica, koja može biti rado viđen gost na trpezama tokom letnjih meseci, i prijaće svima. Pošto su ukusi zaista različiti, da bi se udovoljilo svim gostima, može se napraviti torta na više spratova.

 

Osim što ovakve torte deluju veoma ekstravagantno i raskošno, one zadovoljavaju sve zvanice po pitanju arome, jer svaki sprat je sačinjen od drugačijih sastojaka, odnosno, različitog je ukusa. Uživanje u torti je potpuno, pošto znate da ne unosite u svoj organizam šećer već fruktozu (voćni šećer), koja je čak za 60% slađa od običnog šećera. Naši poslastičari vode računa o sledećem: ukoliko je propisano da se stavi 100 grama šećera u tortu, majstori će staviti samo 40 gr fruktoze.

 

Slatkih stvari je najteže odreći se u životu, ali je dobra vest da to tako i ne mora da bude. Ne morate sami da razmišljate kako da napravite tortu po svojoj meri, dovoljno će biti da okrenete naše brojeve telefona i da naručite zdravu i ukusnu poslasticu, koja klimatizovanim vozilima stiže u dogovoreno vreme na vašu adresu, izdašna, sveža i sa postojanom dekoracijom.

 

Torte za dijabetičare rado konzumiraju ljudi koji su na dijetama iz različitih razloga, ili osobe koje jednostavno žele da se hrane potpuno zdravo i prirodno. Naše torte to upravo i jesu – slatko zadovoljstvo na zdrav način!

 

Kakve torte smeju jesti dijabetičari

Kao što smo već napomenuli, dijabetes nije stanje sa kojim se treba šaliti, ali isto tako ne znači da se u potpunosti morate odreći slatkih zadovoljstava. Dijabetičari smeju jesti sve torte, dok god su sastojci koji se koriste u njihovoj pripremi dozvoljeni.

 

Svaka torta može se pretvoriti u tortu koju dijebetičari smeju jesti. Potrebno je šećer zameniti fruktozom ili prirodnim zaslađivačima poput stevije. Klasičnu čokoladu treba izbegavati, ali na tržištu postoji veliki broj čokolada napravljenih za dijabetičare. Crne čokolade sa 70 i više procenata kakaa su takođe poželjne.

 

Prilikom pripreme torte za dijabetičare imajte u vidu da su masnoće jednaki okidač za ovo zdravstveno stanje, kao i šećeri. Nemojte preterivati sa količinom jaja i putera, a punomasno kravlje mleko uvek možete zameniti obranim ili biljnim mlekom (bademovo, pirinčano, sojino).

 

Uz malo truda i veštine, torta za dijabetičare može biti ukusna, sočna i bogata kao sve klasične torte.

 

Posne torte za dijabetičare

Posne torte za dijabetičare pored šećera ne smeju sadržati ni namirnice životinjskog porekla. Ako mislite da je nemoguće napraviti takvu tortu – grešite. Itekako je moguće, a pritom će biti izdašna, ukusna i svi će tražiti parče više.

 

Čokolada će u posnim tortama biti zamenjena posnom čokoladom zaslađenom fruktozom. Umesto šećera koriste se dozvoljeni šećerni alkoholi eritrol ili ksilitol, ili pak stevija. Imajte u vidu da sa fruktozom ne treba preterivati, jer iako je dozvoljena njen unos ne bi smeo biti veći od 50g dnevno.

 

Udeo belog brašna u posnim tortama za dijabetičare moguće je zameniti heljdinim ili speltinim brašnom. Dodatak mlevenih orašastih plodova – lešnika, badema ili oraha učiniće svaku tortu ukusnijom. Savršena zamena za kravlje mleko biće neko od biljnih mleka, dok je posni keks za dijabetičare koji je čest sastojak posnih torti možete naći u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici.

 

Na ovaj način pripremljene torte bez straha mogu jesti osobe sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom, kao i potpuno zdravi ljudi koji vode računa o kalorijskom unosu i očuvanju svog zdravlja.

 

Voćne torte za dijabetičare

Voće je jedna od najzdravijih namirnica, koja obiluje korisnim hranljivim sastojcima, ali ako bolujete od dijabetesa sa unosom voća morate biti oprezni, zbog količine šećera koju sadrži.

 

Dijabetičarima se savetuje konzumacija voća koje sadrži veliki udeo vode i vlakana, a mali procenat šećera. Stoga ako planirate da pravite ili poručite voćnu tortu za dijabetičare, neka u njenom sastavu bude dozvoljeno voće. Preporučuju se jabuke, bobičasto voće (jagode, maline, kupine, borovnice), citrusi, urme i orašasti plodovi, što vam daje širok izbor za odabir željene torte.

 

Voće će sporije podizati nivo šećera u krvi ako je kombinovano sa drugim namirnicama, poput mlečnih proizvoda, zato su Cheesecake ili Švarcvald torta idealan odabir voćne torte za dijabetičare. Ne zaboravite da potrebnu količinu šećera zamenite fruktozom i uživajte u svojom zdravom desertu.

 

Iako je bez straha mogu jesti svi koji boluju od dijabetesa ili insulinske rezistencije, voćna torta prilagođena dijabetičarima će biti izvrsna poslastica za sve ukućane – sočna, osvežavajuća i zdrava.

Join the Conversation: