Posne torte

Posted by Marijan 20/12/2018 0 Comment(s)

Posne torte

U srpskom narodu postoji mnogo slava, među kojima dosta posnih, kao što je na primer, Sveti Nikola, svetac koji se slavi 19. decembra i za taj dan važi izreka da „pola Srba slavi, a druga polovina ide u goste“. Ako pitate domaćice, one će reći da je dosta lakše napraviti mrsnu, nego posnu slavu, zbog toga što u drugom slučaju, stalno moraju da vode računa koje sastojke koriste, da biraju recepte, itd. Na svakoj slavi, zateći ćemo tortu, a na posnoj, naravno – posnu tortu.

 

Osim što je to izdašna i ukusna poslastica, ona je u isto vreme i veoma zdrava, tako da se preporučuje uživanje u posnim tortama bilo kada, recimo, kada želite da obradujete svoje ukućane nekog nedeljnog popodneva. Posne torte su idealan izbor pred Božićni post, na primer. Vešto napravljena torta, može postati pravi biser na trpezi, kome gosti neće moći da odole. Ukoliko mislite da su posne torte suve, onda se veoma varate – one su izuzetno sočne, kremaste i bogate!

 

Svaka torta može biti posna torta!

Možda niste znali, ali većina klasičnih torti može da postane posna, tj. ima svoju posnu varijantu. Tajna je samo u tome da se određeni sastojci sasvim izbace ili da se zamene. Tako na primer, možete izabrati posnu kinder tortu, posnu „moskva“ šnit tortu, ili posnu šerbet tortu...

 

Sastojci koji se koriste kod ove vrste torti su lešnici, orasi, bademi, posni keks, sojino ili palmino mleko, posni margarin, pudinzi, posno mleko u prahu, posna crna čokolada, sojin šlag... Kada se ovi sastojci pravilno iskombinuju, kako već recept za određenu tortu to nalaže, dobijate jednu sasvim laganu, zdravu i poslasticu neodoljivog ukusa, koja je savršena za posni jelovnik.

 

Posna torta ili posni kolači? Mi kažemo oboje!

One su raskošne i obično se prave kao dodatak sitnim kolačima ili posebno. Za to ne postoji neko određeno pravilo, i stvar je izbora domaćice. Takođe, nije previše bitno ni za koju tortu ćete se odlučiti, ali je zato dobro da svojim gostiima date izbor – bar jednu čokoladnu i bar jednu voćnu. Samo na ovaj način ćete biti sasvim sigurni da ste zadovoljili sve ukuse i da će svi sa vaše proslave otići zadovoljni. Kada govorimo o serviranju, to već zavisi od vrste torte. Naime, torte koje su čvrste lako se mogu pretvoriti u sitne kolače, i služiti se zajedno sa njima.

 

U slučaju da imate kremastu tortu, nju morate da služite na parče, a posebno je interesantno ako se torta ukrasi raznim slavskim motivima. Poznato je da priprema slave iziskuje priličan napor, zbog toga što nije dovoljno akcenat staviti samo na hranu, već i obratiti pažnju na hiljadu i jednu sitnicu u domu, kako bi svi bili zadovoljni i lepo ugošćeni. Kada se radi o pripremi kolača i torti, jedna od popularnih opcija poslednjih godina jeste poručivanje gotovih torti poslastica. Takođe, odabraćete i način na koji želite da torta bude dekorisana i ukrašena.

 

Posne torte za slavu koje se ne peku

Kada dođe do pripremanja slavske trpeze, svaka domaćica želi da iskaže svoje kulinarsko umeće najbolje što ume. Slave koje padaju u vreme posta su zahtevnije nego mrsne, te priprema jela može oduzeti dosta vremena. Zbog toga se veliki broj domaćica odlučuje da kao zvezdu slavskog ručka ili večere predstavi tortu koja se ne peče.

 

Torte koje se ne peku podjednako su raskošne, sočne i ukusne kao torte sa pečenim koricama. Mogu biti čokoladne i voćne, baš kao i klasične torte. Na vama je izbor da li želite da napravite podlogu od posnog keksa i margarina, na koju ćete zatim ređati filove, ili ćete kao podlogu upotrebiti neku od brojnih vrsta posnih biskvita. Krem za posnu tortu može biti bogat i kremast kao i za mrsnu, zahvaljujući posnoj čokoladi, margarinu, orašastim plodovima i biljnom mleku.

 

Kao najbolje od posnih torti koje se ne peku pokazale su se posna Markiza, Šeherezada, Plazma i Bela torta. Njihova priprema ne zahteva mnogo vremena, a ukus im je očaravajući.

 

Kako ukrasiti posne torte za krštenje

Krštenje se u hrišćanskim porodicama najčešće vrši do prve godine detetovog života, a predstavlja radostan događaj u kom učestvuje mnogo ljudi. Ako se čin krštenja obavlja u vreme posta na svečanoj trpezi sve od jela tog dana mora biti posno. Napraviti posnu tortu za krštenje nije problem, jer svaka čuvena torta ima svoju posnu verziju, ali kako je ukrasiti? Predlažemo vam da pustite mašti na volju, u okviru dozvoljenih namirnica. Za krštenje deteta ukrasite tortu pastelnim bojama. Možete odabrati figurice i simbole od fondana ili posnim šlagom obojenim prehrambenim bojama iscrtati ime deteta, brojanicu, krstić, papučice i slično.

 

Ukoliko je u pitanju krštenje odrasle osobe, predlažemo vam da tortu „presvučete“ fondan masom ili posnim šlagom, uz dodatak religioznih simbola. Krst kao simbol uvoda u veru možete iscrtati posnim šlagom ili čokoladom, uz datum svečanog dana i ime slavljenika. Posnu tortu za krštenje možete ukrasiti i jednostavnom čokoladnom glazurom i orašastim plodovima.

Join the Conversation: