NAJLEPSE TORTE ZA PRVI RODJENDAN

Posted by Marijan 30/12/2018 0 Comment(s)

Torte za prvi deciji rodjendan

Svi ćemo se složiti sa konstatacijom da godine lete, a da se samo jednom u životu bude dete – radosno, veselo, bezbrižno i nasmejano. Ako bismo birali između svih rođendana koje jedan čovek ima u toku svog životnog veka i trudili se da izaberemo one najvažnije, onda bi se većina odlučila za prvi, osamnaesti, pedeseti i možda 101. divan dan (za one retke ljude koji isti dočekaju).

 

Rodjendanske torte

Prvog rođendana, naravno, niko od nas se ne može setiti. Ostaje zabeležen na fotografijama i video snimcima, gde su oko slavljenika nasmejana i ozarena lica ponosnih roditelja, kumova, bliže i dalje rodbine, prijatelja, komšija, kao i druge dece... To je veoma značajan dan, jer je jedna beba zaokružila, tj. „otpuzala“ prvih 365 dana, i hrabro grabi ka drugoj godini, dalje kroz detinjstvo i život...

 

Bez obzira što se bebe ne sećaju cele te pompe i glamura koji vlada, taj dan svi roditelji žele da obeleže na što posebniji način. Nekada davno (odnosno, pre 20 – 25 godina, kada su sadašnji roditelji klinaca bili deca ili tinejdžeri), divan dan se obeležavao sasvim drugačije.

 

Naime, nisu postojale igraonice niti rođendaonice, cela zabava se odigravala u stanu ili u kući, gde su se svi gosti okupljali. Torte za prvi rođendan i bilo koji drugi rođendan, spremale su bake ili mame, po starim, oprobanim receptima. To su obično bile okrugle ili četvrtaste torte, u zavisnosti od kalupa koji se koristio. Nisu bile posebno dekorisane (kao što je danas slučaj), ali su odisale raskošnim ukusom, bogatim filom, i mamile su sve redom – i mlade i stare, da traže još jedno parče više, sve dok na kraju na poslužavniku ne bi ostala ni mrvica predivne rođendanske torte...

 

Dečije torte

U današnje vreme, kada su ti isti klinci o kojima pričamo, postali zreli ljudi i imaju svoje mališane, sve se promenilo, slobodno možemo reći, za 180 stepeni.

 

Slaviti rođendan kod kuće je OUT, i podrazumeva se da se biraju igraonice i rođendaonice, jer je to IN, cool, fancy i tako rade sva deca, uostalom... Nijedan roditelj ne želi da njegovo dete bude „crna ovca“, „autsajder“, već isto ili čak i bolje od svojih vršnjaka.

 

Pošto je ovo priča o najlepšim rođendanskim tortama, zaobići ćemo prostore za zabavu, dekoracije, animatore i slično, i posvetiti se kraljici tog čarobnog dana a to je – torta.

 

Obična torta – pa... svi će ostati manje-više ravnodušni, jer je opšte poznato da se hrana najpre okusi očima a da se tek onda proba nepcima. Zbog toga je od presudne važnosti kakvog će oblika i boja biti torta za prvi rođendan.

 

Ukoliko se odlučite za torte sa 3D figurama, sasvim sigurno nećete pogrešiti. To je pun pogodak, jer priznaćete – takvo remek delo mogu da naprave samo iskusni poslastičari i skoro pa je nemoguće da se to izvede u kućnoj režiji.

 

3D figure mogu da predstavljaju sve ono što deca vole i sa čime se identifikuju – dakle, crtane junake, Diznijeve likove, Barbike, Štrumpfove, fudbalsku loptu, reket, formulu, princeze, dvorce... Jednostavno, pustite mašti na volju i verujte da je dobra dekoracija više od pola posla.

 

Budite uvereni da će vaše dete biti ponosno kada jednoga dana bude gledalo fotografije na kojima gasi tu jednu, jedinu svećicu, dok rođendanska torta odiše luksuzom, a pre svega ljubavlju koja se ogleda kroz trud roditelja da odaberu nešto sasvim posebno i jedinstveno za svoje dete.

 

Ukusi su različiti, i rođendanske torte mogu biti čokoladne ili voćne, a postoji i mogućnost da one budu na dva sprata, tj. da donji deo bude od čokolade, a gornji od raznog sezonskog i drugog voća, tako da možete da budete sigurni da će ukusi svih gostiju na proslavi biti zadovoljeni – kako dece (koja su najprobirljivija), tako i odraslih koji takođe žele da uživaju u dobrom, slatkom zalogaju.

 

Kako ukrasiti dečije rođendanske torte

Kada je reč o dečijoj rođendanskoj torti, sve je u njenom izgledu. Dete će netremice iščekivati momenat iznošenja torte, a vi želite da vidite oduševljenje na licu svog mezimčeta, kada se ona pojavi.

 

Deca najčešće otvoreno pokazuju naklonost prema svemu što simpatišu. Tako sigurno znate ko su im omiljeni junaci crtanih filmova, na koga se ugledaju, koga imitiraju, koju igračku najviše vole. Ako na torti ugledaju figuricu svog omiljenog heroja, sigurno će biti raspamećeni.

 

Devojčice tradicionalno preferiraju nežne pastelne roze i lila nijanse, ukrašene lutkicama, medama, jednorozima, mašnama i svetlucavim detaljima. Dečaci vole plave i zelene tonove, a najčešće žele torte ukrašene akcionim herojima, torte inspirisane fudbalom, automobilima, morskim predelima.

 

Rođendansku tortu uz malo strpljenja i veštine možete predivno ukrasiti šlagom i nekom od mnogobrojnih jestivih slika. Šlag je u dekorisanju postao staromodan, ali nemojte ga tako lako otpisati. Ukusan je i deca ga obožavaju.

 

Prskalice i vatromet oduševljavaju većinu dece, a nikako ne zaboravite svećicu sa brojem godina slavljenika, koju će oduvati i poželeti želju.

 

Dečije rođendanske torte za blizance

Za rođendansku proslavu dece blizanaca roditelji se najčešće odlučuju za dve torte. Mnogi stručnjaci ističu da kod blizanaca treba insistirati na individualnosti, ne oblačiti ih isto i ne poklanjati im iste poklone. Mi se slažemo kada je o tortama reč.

 

Torte za blizance odaberite po ukusu svakog deteta ponaosob. Dekoracije za torte takođe. Poslušajte dečije želje za njihov veliki svečani dan i ispunite ih.

 

Rođendanske torte za blizance mogu biti istog oblika, ali različito ukrašene. Izuzetno su lepe torte koje predstavljaju dve polovine jedne celine, a spojene su dugom ili mostićem, kao simbolom neraskidive veze između dece blizanaca. Recimo, ako imate dečaka i devojčicu blizance, jedna torta može biti roze, druga plava, sa dekoracijom po želji, a povezuje ih duga. Izgledaju originalno i nesvakidašnje, a deca će sigurno biti oduševljena.

 

Ovo je idealna prilika za torte različitih ukusa. Jedna može biti čokoladna i kremasta, a druga voćna i osvežavajuća. Tako ćete zadovoljiti ukuse dece i svih prisutnih na proslavi.

 

U srpskom narodu postoji mnogo slava, među kojima dosta posnih, kao što je na primer, Sveti Nikola, svetac koji se slavi 19. decembra i za taj dan važi izreka da „pola Srba slavi, a druga polovina ide u goste“. Ako pitate domaćice, one će reći da je dosta lakše napraviti mrsnu, nego posnu slavu, zbog toga što u drugom slučaju, stalno moraju da vode računa koje sastojke koriste, da biraju recepte, itd. Na svakoj slavi, zateći ćemo tortu, a na posnoj, naravno – posnu tortu.

 

Osim što je to izdašna i ukusna poslastica, ona je u isto vreme i veoma zdrava, tako da se preporučuje uživanje u posnim tortama bilo kada, recimo, kada želite da obradujete svoje ukućane nekog nedeljnog popodneva. Posne torte su idealan izbor pred Božićni post, na primer. Vešto napravljena torta, može postati pravi biser na trpezi, kome gosti neće moći da odole. Ukoliko mislite da su posne torte suve, onda se veoma varate – one su izuzetno sočne, kremaste i bogate!

 

Svaka torta može biti posna torta!

Možda niste znali, ali većina klasičnih torti može da postane posna, tj. ima svoju posnu varijantu. Tajna je samo u tome da se određeni sastojci sasvim izbace ili da se zamene. Tako na primer, možete izabrati posnu kinder tortu, posnu „moskva“ šnit tortu, ili posnu šerbet tortu...

 

Sastojci koji se koriste kod ove vrste torti su lešnici, orasi, bademi, posni keks, sojino ili palmino mleko, posni margarin, pudinzi, posno mleko u prahu, posna crna čokolada, sojin šlag... Kada se ovi sastojci pravilno iskombinuju, kako već recept za određenu tortu to nalaže, dobijate jednu sasvim laganu, zdravu i poslasticu neodoljivog ukusa, koja je savršena za posni jelovnik.

 

Posna torta ili posni kolači? Mi kažemo oboje!

One su raskošne i obično se prave kao dodatak sitnim kolačima ili posebno. Za to ne postoji neko određeno pravilo, i stvar je izbora domaćice. Takođe, nije previše bitno ni za koju tortu ćete se odlučiti, ali je zato dobro da svojim gostiima date izbor – bar jednu čokoladnu i bar jednu voćnu. Samo na ovaj način ćete biti sasvim sigurni da ste zadovoljili sve ukuse i da će svi sa vaše proslave otići zadovoljni. Kada govorimo o serviranju, to već zavisi od vrste torte. Naime, torte koje su čvrste lako se mogu pretvoriti u sitne kolače, i služiti se zajedno sa njima.

 

U slučaju da imate kremastu tortu, nju morate da služite na parče, a posebno je interesantno ako se torta ukrasi raznim slavskim motivima. Poznato je da priprema slave iziskuje priličan napor, zbog toga što nije dovoljno akcenat staviti samo na hranu, već i obratiti pažnju na hiljadu i jednu sitnicu u domu, kako bi svi bili zadovoljni i lepo ugošćeni. Kada se radi o pripremi kolača i torti, jedna od popularnih opcija poslednjih godina jeste poručivanje gotovih torti poslastica. Takođe, odabraćete i način na koji želite da torta bude dekorisana i ukrašena.

 

Posne torte za slavu koje se ne peku

Kada dođe do pripremanja slavske trpeze, svaka domaćica želi da iskaže svoje kulinarsko umeće najbolje što ume. Slave koje padaju u vreme posta su zahtevnije nego mrsne, te priprema jela može oduzeti dosta vremena. Zbog toga se veliki broj domaćica odlučuje da kao zvezdu slavskog ručka ili večere predstavi tortu koja se ne peče.

 

Torte koje se ne peku podjednako su raskošne, sočne i ukusne kao torte sa pečenim koricama. Mogu biti čokoladne i voćne, baš kao i klasične torte. Na vama je izbor da li želite da napravite podlogu od posnog keksa i margarina, na koju ćete zatim ređati filove, ili ćete kao podlogu upotrebiti neku od brojnih vrsta posnih biskvita. Krem za posnu tortu može biti bogat i kremast kao i za mrsnu, zahvaljujući posnoj čokoladi, margarinu, orašastim plodovima i biljnom mleku.

 

Kao najbolje od posnih torti koje se ne peku pokazale su se posna Markiza, Šeherezada, Plazma i Bela torta. Njihova priprema ne zahteva mnogo vremena, a ukus im je očaravajući.

 

Kako ukrasiti posne torte za krštenje

Krštenje se u hrišćanskim porodicama najčešće vrši do prve godine detetovog života, a predstavlja radostan događaj u kom učestvuje mnogo ljudi. Ako se čin krštenja obavlja u vreme posta na svečanoj trpezi sve od jela tog dana mora biti posno. Napraviti posnu tortu za krštenje nije problem, jer svaka čuvena torta ima svoju posnu verziju, ali kako je ukrasiti? Predlažemo vam da pustite mašti na volju, u okviru dozvoljenih namirnica. Za krštenje deteta ukrasite tortu pastelnim bojama. Možete odabrati figurice i simbole od fondana ili posnim šlagom obojenim prehrambenim bojama iscrtati ime deteta, brojanicu, krstić, papučice i slično.

 

Ukoliko je u pitanju krštenje odrasle osobe, predlažemo vam da tortu „presvučete“ fondan masom ili posnim šlagom, uz dodatak religioznih simbola. Krst kao simbol uvoda u veru možete iscrtati posnim šlagom ili čokoladom, uz datum svečanog dana i ime slavljenika. Posnu tortu za krštenje možete ukrasiti i jednostavnom čokoladnom glazurom i orašastim plodovima.

Join the Conversation: