Torte za krštenje

Posted by Marijan 02/08/2019 1 Comment(s)

torte za krštenje

Krštenje je jedan od sedam svetih sakramenata, svetih tajni, kojim se dete uvodi u hrišćansku versku zajednicu. Običaj kod našeg naroda je da se dete krsti pre navršene prve godine života, ali to ne mora biti pravilo. Krštenje je jedan od najbitnijih dana detetovog života, koji se proslavlja jednako svečano kao i rođendan. Nakon obreda krštenja sledi slavlje sa članovima porodice i prijateljima, gde dete gosti daruju i proslavljaju njegov veliki dan.

 

Trpeza za ručak ili večeru nakon krštenja je bogata i raznovrsna. Pripremaju se najlepša jela, a na kraju se pred zvanice iznosi kraljica svake trpeze – torta. Često i gosti donose torte na poklon, kao prilikom svakog radosnog događaja, ali zavisno od broja zvanica na vama je da odlučite koliko će vam torti biti potrebno.

 

Torte za krštenje možete pripremiti sami ili ih poručiti putem našeg sajta, jer smo specijalizovani za proizvodnju i prodaju kvalitetnih i ukusnih torti i kolača. Ako planirate gostima da ponudite dve ili više torti, birajte torte različitih ukusa. Jedna čokoladna i jedna voćna torta, spremljene od kvalitetnih sastojaka, zadovoljiće i najizbirljivija nepca.

 

Ako je vaše dete u momentu kada se pripremate za krštenje dovoljno veliko da znate koji mu je omiljeni ukus torte, udovoljite njegovim željama, i u pogledu ukusa, i dekoracije.

 

Torte za krštenje i prvi rođendan

Prvi rođendan i krštenje često se slave istog dana. To je veliki dan za sve roditelje. Beba je obišla svojih prvih 365 dana oko Sunca i kreće u nove avanture u drugoj godini života. Taj dan se svečano proslavlja, uz drage ljude, dobru hranu, piće, muziku i lepu atmosferu.

 

Torta za prvi rođendan mora biti posebna. Dete se torte neće sećati, ali kad malo odraste rado će gledati fotografije sa svoje prve velike proslave. Obzirom da dete ne može učestvovati u odabiru ukusa i dekoracije, izbor ćete napraviti vi.

 

Ako imate dve ili više torti, savetujemo vam da birate dobro poznate i oprobane recepte koji se svima dopadaju. Jedna torta neka bude čokoladna i kremasta – recimo Kremissimo, čuvena Doboš torta, Snikers, Kinder ili klasična čokoladna torta. Kako biste dali mogućnost izbora zvanicama kojima čokoladna torta nakon obilnog obroka može biti teška, druga torta neka bude voćna. Najpopularnije voćne torte su Švarcvald, Esterhazi, Kapri, Moskva, Indiana i Nugat torta.

 

Dekoracija je ono što će goste oduševiti. Tortu za krštenje i prvi rođendan možete uz malo veštine i umeća dekorisati šlagom. Šlag većina dece voli da jede i može izgledati vrlo dekorativno i lepo, uz dodatak perlica, figurica ili komada voća. Danas su moderne i torte dekorisane fondan masom, sa 3D figuricama. Uvek je lepo videti torte u pastelnim i nežnim nijansama, ukrašene dečijim motivima kao što su mede, cipelice za bebe, srca i slično.

 

Torte za krštenje za blizance

Ako su vaša deca blizanci, sreća je dvostruka. Bilo da su istog ili različitog pola, za njihovo krštenje biće vam potrebne dve torte. Stručnjaci ističu da kod dece blizanaca treba insistirati na individualnosti – ne oblačiti ih jednako, ne poklanjati im iste poklone, stoga im nemojte naručiti iste torte.

 

Ako deca imaju dovoljan broj godina da jasno izraze svoje želje u pogledu omiljenog ukusa torte, uvek smo za to da ih saslušate. Ako su mali, taj izbor ostaje vama. Savetujemo vam da odaberete torte različitih ukusa – klasične ili voćne, zavisno šta više volite.

 

Kada je dekoracija torti za krštenje za blizance u pitanju, možete pustiti mašti na volju. Dve torte na istom postolju, povezane, kao dve polovine jednog, izgledaće lepo i probudiće emocije kod svih prisutnih. Blizanačka veza je neraskidiva, zato razmotrite da torte povežete dugom, mostićem, srcima ili suncem. Torte mogu biti istih ili različitih oblika, boja ili ukrasa.

 

Ako je priprema ovakvih torti suviše zahtevna za veliki dan koji vam predstoji, uvek ih možete poručiti u dogovoru sa našim veštim poslastičarima koji će ispuniti sve vaše želje.

 

5 Ideja kako ukrasiti tortu za krštenje

Torte za krštenje mogu (i ne moraju) biti ukrašene religioznim simbolima, kao što su krst ili brojanica. U nastavku teksta donosimo vam pet interesantnih predloga, koje uz malo veštine i strpljenja možete pripremiti sami:

  1. Ako religija igra važnu ulogu u vašem životu, torta za krštenje može biti napravljena u obliku otvorene knjige, po uzoru na Bibliju. Na jednoj strani ispišite „Srećno krštenje“, na drugoj datum velikog dana i ime deteta. Ukrašavanje možete izvršiti šlagom, kombinacijom crne i bele čokolade ili fondan masom.
  2. Torta u obliku srca, bela sa detaljima u nežno roze ili plavim tonovima, zavisno od pola deteta. Na torti možete ispisati lepe želje ili samo detetovo ime.
  3. Torta za krštenje može biti klasičnog oblika, sa belim papučicama (deca nose papučice nalik na zepice koje su deo posebne odeće za krštenje) napravljenim od fondan mase.
  4. Detalji kao što su detetova bočica, cucla, omiljeni meda mogu se napraviti u vidu figurica, kojima se može dekorisati torta.
  5. Brojanica napravljena od marcipana ili fondan mase biće simbol svečanog dana krštenja. Uz brojanicu vešt poslastičar vam može napraviti i figuricu bebe, koju možete čuvati godinama kasnije.

 

1 Comment(s)

Radomir Cvijic:
29/11/2020, 09:13:33 PM
Reply

Hvala vam jos jedno sto ste mi pomogli da uspije iznenadjenje, moje preporuke..Poz.

Marijan:
02/03/2023, 09:10:27 AM

Bilo nam je zadovoljstvo g.Radomire

Join the Conversation: