Nugat torta
Savršena kombinacija pečenih lešnika, višanja i glazure od čokolade. Obavezno je probajte! Kremasta, sočna i raskošna torta idealna je za bilo koju vrstu slavlja. Ako tražimo samo jednu reč za opis ove torte to će biti reč FANTAZIJA! Pravi užitak za nepce! Torta je toliko neodoljiva da će te joj se uvek vraćati. Pravo kremasto-čokoladno savršenstvo koje će te doživeti već nakon prvog ukusa!
Napomena: Navedena cena je za 1kg torte.
Najmanja velicina torte za narucivanje je 2kg
Recept za pravljenje nugat torte :
Kore za Nugat tortu :7 belanaca,7 kašika šećera,1 žumance,7 kašika mlevenih oraha,2 kašike brašna,1/2 kašičice praška za pecivo
Fil za Nugat tortu pravi se od: 12 žumanaca,2 jajeta,6 kašika šećera,150 g bele čokolade,250 g putera,200 g mlevenih pečenih lešnika,2 kašike šećera u prahu
Drugi fil :300 g šlaga u prahu,po potrebi gazirana mineralna voda
Glazura za Nugat tortu :250 g mlečne čokolade,2 dl kisele pavlake,800 g višanja iz tegle ili smrznutih
Kore za Nugat tortu priprema:
- Uključiti rernu na 180C. 2 pleha (25×35 cm, mada može i veći) obložiti papirom za pečenje.
- Umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera u čvrst sneg. Na kraju dodati žumance pa umutiti najmanjom brzinom. Kašikom, lagano dodati i sjediniti i orahe, brašno i prašak za pecivo. Izručiti u pleh, ravnomerno rasporediti i peći 15-20 min tj. dok fino ne porumeni.
- Peći dve ovakve kore. (Mi to radimo u istom plehu. Čim prvu izvadimo prebacimo ju na kuhinjsku krpu, a postavimo novi papir za pečenje).
- Mozete i od dvostruke smese ispeci jednu veliku koru u plehu od rerne, pa ju posle preseci.
Fil za Nugat tortu priprema:
- Umutiti žumanca i cela jaja sa šećerom pa kuvati na pari. Čim se zagreje dodati belu čokoladu izlomljenu na komadiće i sve zajedno mešati 15ak minuta. Ostaviti masu sa žumancima da se ohladi.
- Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu. Sjediniti krem od žumanaca, puter i lešnike.