Tiramisu - Italijan u kojega ćete se zaljubiti

Posted by Marijan 10/12/2018 1 Comment(s)

Tiramisu - Italijan u kojega ćete se zaljubiti

Italijanska kuhinja slovi za jednu od najpoznatijih i najomiljenijih u svetu, a među najrazličitijim receptima, izdvaja se jedan biser nazvan – tiramisu. Tiramisu je kremasti kolac se konzumira sa kafom, tako da je idealan ako imate u planu da sa nekim izađete na prvi dejt, jer će druga strana biti očarana vašim izborom (verovatno, samim tim, i vama), a pored svega toga, postoji i jedna „ljubavna magija“. O čemu se tačno radi, saznajte u nastavku ovog teksta.

 

Istorijat kremastog kolača Tiramisu

 

Znate li šta uopšte znači tiramisu? Odakle potiče, kada se prvi put koristio? Na lokalnom dijalektu, kada kažete tiramisu, to bi značilo „prodrmaj me, oraspoloži me, podigni me“. Naime, postoji priča vezana za početak popularnosti ovog kolača, i kreće 60-ih godina 20-og veka, u Trevizu. Inače, Trevizo je u to vreme, bio poznat po stanovništvu koje je bilo vrlo vatreno i strastveno, čak je imao epitet „centra za erotska zadovoljstva“.

 

Taj naziv je stekao zbog najviše bordela u okolini u to doba, a koji su kasnije zatvoreni. Znate li da se za tiramisu kaže da je „prva vijagra“ na svetu? Evo zbog čega – u javnim kućama, ovaj kolač nije služen kao dezert, već kao glavno jelo. Vlasnici bordela su imali dogovor sa stočarima i poljoprivrednicima da im svakoga jutra donose sveža jaja od kojih se pravi tiramisu. Inače, ova sočna kremasta poslastica, nigde drugde se nije pravila ni služila, što je sve značilo kontinuirane prihode u kućama zabave i provoda.

 

Ipak, krajem 60-ih godina, italijanska vlada je zatvorila ova mesta, pa im je unosan biznis propao. Ali, tiramisu je nastavio dalje svoju priču. Prvi recepti su podrazumevali da se jaja umute penasto, zajedno sa šećerom, pa se tako postizala neodoljiva kremasta struktura. Tek kasnije, dodati su sastojci kao što su kafa i maskarpone sir, tako da tiramisu postaje još neodoljiviji. Slobodno možemo reći da je ovaj italijanski lepotan nekada bio „tajno oružje“ prodavačica ljubavi, a danas je planetarno popularna poslastica, u kojoj uživaju ljudi svih generacija, koji vole slastan zalogaj, a sve to uz kafu, naravno.

 

Pored navedene teorije o poreklu italijanskog kremastog lepotana, postoji još varijanti – kao ta da mu poreklo datira još iz 17. veka, i da je nastao u Sijeni u čast nadvojvode Kozima Trećeg Medičija. No, za sve nas nije od presudne važnosti da li je tiramisu nastao u Trevizu ili Sijeni, u 17. ili 20. veku, već nas više zanima – od čega se sastoji, kako se pravi? Mnogim ljudima se čini da sir i kafa nikako ne mogu zajedno. Ali, tiramisu je živi dokaz da je to moguće i da je zapravo to – dobitna kombinacija. Međutim, postoje i druge varijacije na temu, kao na primer, da se umesto kafe dodaje konjak, porto, rum, te razni likeri kao što su Irish cream ili Kahlua...

 

Ljudi vole da osete u kolaču i limun, jogurt, banane, čokoladu, borovnice, jagode ili sezonsko voće... Pored klasičnog tiramisua, postoji i – tiramisu sendvič. U pitanju je “obrada klasika“, koji sadrži med, espreso kafu, maskarpone sir, pavlaku, šećer za glazuru, kakao prah i vanilin ekstrakt. Tiramisu uvek možete da pravite i sami, ali je lakše i lepše da ovaj preukusni kremasti  kolač naručite ili da sednete u omiljenu poslastičarnicu.

 

Gde naručiti kremaste kolače u Novom Sadu?

 

Osim toga, ukoliko ste sami svoj majstor, a pri tome neiskusni sa kolačima, možda dobijete „nevešti tiramisu“, a taj recept još uvek nije osmišljen, tako da je preporuka da uživate u profesionalno napravljenom Italijanu, uz svoju jaču/lepšu polovinu. Pošto se radi o „kolaču ljubavi“, nije isključeno da se baš te večeri neko zaljubi u vas... Možda baš zbog toga što znate savršeno da odaberete poslasticu, možda zato što tiramisu ima neobičnu moć da „prodrma, oraspoloži, podigne“, a možda i zbog svih tih sastojaka, koji se decenijama (a po nekim pričama, i vekovima) kombinuju, čineći na kraju, neodoljivo poslastičarsko remek delo.

 

Tagovi: tiramisu

1 Comment(s)

Marijan makai:
10/12/2018, 06:24:40 PM
Reply

hggg

Join the Conversation: