Sitni kolaci-krupno zadovoljstvo

Posted by Marijan 20/12/2018 0 Comment(s)Znate li šta je to što sitne kolače čini tako neodoljivim?

 

Upravo činjenica da je – jedan kolač – jedan zalogaj! Osim toga, sitni kolači plene svojim izgledom, pošto ih ima u najrazličitijim bojama i oblicima, a takođe i ukusom – koriste se najraznovrsnije kombinacije sastojaka u receptima; oni su praznik za oči, nepca i dušu, ili drugačije kazano – dopustite da vam sva čula uživaju kada se na trpezi nalaze sitni kolači!

 

Srpski narod se ne može zamisliti bez obeležavanja krsne slave, a smisao je u tome da je svetitelj koga slavimo naš molitvenik pred Bogom i zaštitnik. Verujemo da čuva porodicu od životnih iskušenja i teškoća, i stoga je vrlo važno da se slava obeleži na način kako su to radili naši stari, odnosno, kako tradicija nalaže. Ne postoji nijedna slava na kojoj nema slavskih sitnih kolača. Posebno su omiljene bajadere kao i domaći rafaelo, kojima nijedan gost ne može reći – ne.

 

Ono što je zajedničko svim sitnim kolačima, to je da svaki od njih ima neki svoj šmek, i zavodljiv je na svoj način. Ako pogledamo slavsku trpezu nekada i sada, primetićemo da je došlo do nekih promena, u smislu da su sada svoje mesto zauzeli “neki novi klinci“, tj. kolačići novih ukusa i aroma. Na primer, naše bake i prabake su pravile rolate, a onda su stigle kuglice sa keksom i jabukama, pa su za vrlo kratko vreme postale omiljene svima. Svoju slavsku trpezu možete da prošarate oranž kockama, lešnik kuglicama, kolačem od dunja ili baunti kockama...

 

Sitni kolači za slave

Reč je o sitnim kolačima novijeg datuma, koji su postali rado viđeni gosti na svečanim trpezama. Kada kažemo „dunja“, prvo nam na pamet pada prelepi miris, a u kombinaciji sa orasima, dobijamo zdrav i ukusan slatkiš. Ukoliko uživate u kremastom i hrskavom, onda su pravi izbor lešnik kuglice. Čokolada i kokos, i dobijamo baunti kocke, a čokolada i pomorandža, pa to je već idealan spoj i sve što možemo poželeti od jednog kolača... Ipak, među silnim receptima za sitne kolače, izdvaja se jedan stari, oprobani, provereni, nikad prevaziđeni... U pitanju su, naravno, vanilice. Kuhinjski sajt Food.52.com proglasio je, prema jednom istraživanju, srpske vanilice za najbolje sitne kolače! I zaista, ne mora da bude dan slave, dovoljno je da vam se jede nešto slatko, nekog nedeljnog popodneva i da se odlučite da napravite, ili još bolje da poručite čuvene vanilice... Jer, nema ko ih ne voli – najmlađi i najstariji ukućani, jednako uživaju u ovoj perfektnoj aromi koju samo vanilice mogu stvoriti! Vanilice spadaju u tradicionalne srpske poslastice, a pripadaju vrsti lincer kolača. Nijedan svečani događaj se skoro ne može zamisliti bez njih, tako da ih viđamo na proslavama Nove godine, na krštenjima, rođendanima, za Božić... Uvek su dobrodošle!

Join the Conversation: